Mały Memoriał Kamili Skolimowskiej

Mały Memoriał Kamili Skolimowskiej to mityng lekkoatletyczny dla dzieci. Jest to impreza sportowa utrzymana w klimacie rodzinnym, a rozegrana zostanie również 22. sierpnia 2018 roku na Stadionie Śląskim w Chorzowie, w godzinach 10.00-12.00.  Rywalizacja jest skierowana do dzieci i młodzieży zrzeszonej w klubach lekkoatletycznych z całej Polski.

Mały Memoriał to kontynuacja idei podjętej w 2012 roku, która z sukcesem powróciła do programu otwartego dnia z lekkoatletyką w ubiegłym roku. W zawodach weźmie udział łącznie 200 dzieci. W memoriale będą mogli wystartować zawodnicy z całej Polski, którzy nie ukończyli 18. roku życia (juniorzy i juniorzy młodsi). Zgłoszenia należy przesyłać elektronicznie poprzez stronę www.starter.pzla.pl.

Ważnym elementem projektu jest fakt, że Mały Memoriał jest ściśle powiązany z Memoriałem Kamili Skolimowskiej. Dzieci będą rywalizować na tym samym stadionie co medaliści igrzysk olimpijskich, mistrzostw świata czy Europy, a po zakończeniu swoich zmagań będą mogli spotkać się ze swoimi idolami oraz obserwować ich występy podczas międzynarodowego mityngu lekkoatletycznego, który odbędzie się w godzinach popołudniowych.

Tegoroczna edycja Małego Memoriału Kamili Skolimowskiej zostanie rozegrana w następujących konkurencjach: bieg na 100m, 110 m ppł, 300 m, 600 m, rzut dyskiem, rzut młotem, rzut oszczepem, skok wzwyż, skok o tyczce, skok w dal oraz pchnięcie kulą dziewcząt i chłopców.

Główne cele organizacji Małego Memoriału:
– zachęcenie dzieci do uprawiania sportu,
– popularyzowanie lekkiej atletyki wśród dzieci i młodzieży,
– szukanie potencjalnych następców wielkich, polskich mistrzów,
– zachęcanie do aktywnego spędzania czasu,
– dotarcie do jak największej liczby młodych ludzi: wychowanie poprzez sport,
– zaszczepienie w dzieciach idei rywalizacji fair play,
– kultywowanie pamięci o Kamili Skolimowskiej wśród młodego pokolenia,
– zagwarantowanie niepowtarzalnych przeżyć.