POZOSTAŁE IMPREZY

NKO_0116

Rondo im. Kamili Skolimowskiej oficjalnie otwarte

21 czerwca na warszawskim Gocławiu otwarto rondo imienia najmłodszej, polskiej medalistki olimpijskiej – Kamili Skolimowskiej. W uroczystości wzięli udział rodzice i przyjaciele młociarki, przedstawiciele Fundacji jej imienia oraz urzędnicy i dzieci ze szkół podstawowych nr: 185 oraz 312. Rondo zlokalizowane jest przy ulicy Jana Nowaka – Jeziorańskiego. Otoczone biało – czerwonymi kwiatami  przypomina o tym, […]

Festiwal Rzutów im. Kamili Skolimowskiej

Plenerowa impreza rozgrywana od trzech lat w Ośrodku Przygotowań Olimpijskich Cetniewo we Władysławowie. W latach 2013 i 2015 festiwal został uznany przez prestiżowy portal: All-Athletics.com za najlepszy w swojej kategorii mityng lekkoatletyczny organizowany na świecie.
Impreza charakteryzuje się:

• Obecnością utytułowanych lekkoatletów m.in.: Anita Włodarczyk, Piotr Małachowski, Paweł Fajdek, Krisztian Pars czy Gerd Kanter
  • Dalekimi rzutami/osiąganymi rezultatami:
    1 sierpnia 2015 roku podczas festiwalu Anita Włodarczyk ustanowiła rekord świata w rzucie młotem i jako pierwsz kobieta w historii przekroczyła granicę 80 metrów, rzucając: 81,08 m

Trening z Mistrzem

Zajęcia sportowe, prowadzone przez ambasadorów Fundacji – Anitę Włodarczyk, Piotra Małachowskiego, Tomasza Majewskiego oraz wykwalifikowanych trenerów. W treningu biorą udział dzieci z warszawskich szkół podstawowych oraz fundacji i stowarzyszeń działających na rzecz wspierania dzieci. Możliwość odbycia profesjonalnego treningu oraz bezpośredniego poznania gwiazd stanowi dla uczestników inspirację oraz motywację do rozpoczęcia lub kontynuowania swojej przygody ze sportem a szczególnie z lekkoatletyką. Oprócz zajęć praktycznych dzieci biorą udział w warsztatach z dietetykiem podczas których mogą dowiedzieć się czegoś więcej na temat stosowania właściwej diety oraz przestrzegania optymalnych dziennych norm żywieniowych. Do udziału w treningach zapraszanych jest 300 dzieci.

Rzuty przez Odrę

Nietuzinkowa impreza plenerowa, która od dwóch lat rozgrywana była we Wrocławiu. W jej programie znajdują się dwie konkurencje lekkoatletyczne: rzut dyskiem oraz rzut młotem. Celem jej organizacji jest wyjście z lekkoatletyką bezpośrednio do kibiców.
Podczas imprezy można nie tylko obserwować dalekie rzuty, ale również dogłębnie poznać te ciekawe konkurencje techniczne i spotkać wielkie gwiazdy królowej sportu. Rzutom przez Odrę zawsze towarzyszy świetna atmosfera.